چند ساعت از اجرای برجام نگذشته بود که بانک مرکزی و به دنبال آن برخی رسانههای همسو با دولت ادعا کردند که تحریم سوئیفت لغو شده است، مقامات دولت یازدهم در حالی که روز پس از اجرای برجام مرکز سوئیفت در کشور بلژیک تعطیل بود و امکان هر نوع نقل و انتقال پیام سوئیفتی در این روز میسرنبود از انجام سوئیفت هزار درخواست بانکی سخن گفتند که پس از مشخص شدن نادرست بودن آن، ارسال این سوئیفتها را نمادین دانستند!
اظهارات ضد و نقیض مقامات دولتی ادامه یافت و برخی از مقامات از لغو تحریم سوئیفت خبر دادند و برخی دیگر اعلام کردند که تحریم سوئیفت فعلا لغو نشده است!
فارغ از اظهارات متناقض مقامات دولتی، شواهد موجود نشان میدهد که بعد از اجرای برجام بانکهای ایرانی باز هم امکان دسترسی به سوئیفت را نخواهند داشت و این بانکهای خارجی هستند که به عنوان کارگزاری شرایط را برای ایجاد ارتباط با سوئیفت فراهم میکنند. اما با توجه به اینکه بر طبق مفاد برجام امکان فوری بازگشت تحریمها (SNAP BACK) با درخواست هر یک از 5 کشور طرف مذاکره با ایران پیش بینی شده و به دلیل آنکه در صورت این اقدام کلیه بانکهای طرف سوئیفت مجدداً مشمول تحریم و جریمههای ناشی از همکاری با ایران میشوند، عملاً هیچ یک از آنان تمایل فوری برای همکاری با ایران حداقل در یک سال آتی نخواهند داشت.
درخواست از آمریکا در پسابرجام برای لغو تحریم سوئیفت!!!
علاوه بر این، بر خلاف وعده رئیس کل بانک مرکزی، مدیران بانکهای مختلف در گفتوگو با رسانهها اعلام کردند که تحریم سوئیفت برای بانک متبوعشان لغو نشده است.
مدیران بانکهای توسعه صادرات، توسعه تعاون، تجارت، پارسیان، مسکن، صنعت و معدن و پست بانک، از جمله افرادی بودند که یا خبر لغو تحریم سوئیفت را تایید نکردند و یا اعلام کردند که بانکشان در دوران تحریم هم امکان اتصال به سوئیفت را داشته است.
در دوران تحریمها بانکهای کشورمان از طریق بانکهای چین و کره جنوبی به سوئیفت وصل میشدند، اما بعد از اجرای برجام قرار است بانکهای ما با پرداخت هزینه به بانکهای اروپایی، آنها را واسطهای برای بهره مندی از این ابزار پولی و بانکی قرار دهند، دلیل تاخیر در لغو تحریم سوئیفت هم این است که بانکهای خارجی حاضر نیستند، ریسک واسطه گری برای بانکهای ایرانی جهت اتصال به سوئیفت را متحمل شوند.
در همین رابطه،محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان در دوره پسابرجام و زمانی که برای شرکت در کنفرانس گفتوگو با مردم سوریه راهی لندن شده بود از آمریکاییها خواست که تضمینهای لازم را به بانکهای اروپایی برای همکاری با بانکهای ایرانی بدهند.
بعیدی نژاد: سوئیفت، تحریم اولیه آمریکاست و لغو نمیشود
با وجود آنکه یکی از مانورهای تبلیغاتی دولت بلافاصله پس از اجرای برجام اتصال بانکهای ایرانی به سوئیفت (جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی) بود، حمید بعیدی نژاد مدیرکل سیاسی وزارت خارجه در اظهارنظری قابل تامل گفت: تحریم سوئیفت از تحریمهای اولیه آمریکاست و قرار نیست طبق برجام لغو شود. از سوی دیگر چون نرم افزار سوئیفت آمریکایی است بانکهای ما برای اتصال به آن باید از طریق شرکتهای واسطهای اقدام کنند. همچنین امکان استفاده از سوئیفت برای همه بانکهای کشور فراهم نیست و تنها بخشی از بانکها به وسیله یک واسطه، بین شش ماه تا یک سال بعد از اجرای برجام امکان دسترسی به سوئیفت را خواهند داشت.
لغو تحریم,برجام,پسابرجام,تحریم بانکی,تحریم سوئیفت,swift,ال سی,بازکردن ال سی,روحانی,عسکراولادی,صالحی,ظریف,لاریجانی,بدعهدی
چند ساعت از اجرای برجام نگذشته بود که بانک مرکزی و به دنبال آن برخی رسانههای همسو با دولت ادعا کردند که تحریم سوئیفت لغو شده است، مقامات دولت یازدهم در حالی که روز پس از اجرای برجام مرکز سوئیفت در کشور بلژیک تعطیل بود و امکان هر نوع نقل و انتقال پیام سوئیفتی در این روز میسرنبود از انجام سوئیفت هزار درخواست بانکی سخن گفتند که پس از مشخص شدن نادرست بودن آن، ارسال این سوئیفتها را نمادین دانستند! اظهارات ضد و نقیض مقامات دولتی ادامه یافت و برخی از مقامات از لغو تحریم سوئیفت خبر دادند و برخی دیگر اعلام کردند که تحریم سوئیفت فعلا لغو نشده است!
فارغ از اظهارات متناقض مقامات دولتی، شواهد موجود نشان میدهد که بعد از اجرای برجام بانکهای ایرانی باز هم امکان دسترسی به سوئیفت را نخواهند داشت و این بانکهای خارجی هستند که به عنوان کارگزاری شرایط را برای ایجاد ارتباط با سوئیفت فراهم میکنند. اما با توجه به اینکه بر طبق مفاد برجام امکان فوری بازگشت تحریمها (SNAP BACK) با درخواست هر یک از 5 کشور طرف مذاکره با ایران پیش بینی شده و به دلیل آنکه در صورت این اقدام کلیه بانکهای طرف سوئیفت مجدداً مشمول تحریم و جریمههای ناشی از همکاری با ایران میشوند، عملاً هیچ یک از آنان تمایل فوری برای همکاری با ایران حداقل در یک سال آتی نخواهند داشت. درخواست از آمریکا در پسابرجام برای لغو تحریم سوئیفت!!! علاوه بر این، بر خلاف وعده رئیس کل بانک مرکزی، مدیران بانکهای مختلف در گفتوگو با رسانهها اعلام کردند که تحریم سوئیفت برای بانک متبوعشان لغو نشده است. مدیران بانکهای توسعه صادرات، توسعه تعاون، تجارت، پارسیان، مسکن، صنعت و معدن و پست بانک، از جمله افرادی بودند که یا خبر لغو تحریم سوئیفت را تایید نکردند و یا اعلام کردند که بانکشان در دوران تحریم هم امکان اتصال به سوئیفت را داشته است. در دوران تحریمها بانکهای کشورمان از طریق بانکهای چین و کره جنوبی به سوئیفت وصل میشدند، اما بعد از اجرای برجام قرار است بانکهای ما با پرداخت هزینه به بانکهای اروپایی، آنها را واسطهای برای بهره مندی از این ابزار پولی و بانکی قرار دهند، دلیل تاخیر در لغو تحریم سوئیفت هم این است که بانکهای خارجی حاضر نیستند، ریسک واسطه گری برای بانکهای ایرانی جهت اتصال به سوئیفت را متحمل شوند. در همین رابطه،محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان در دوره پسابرجام و زمانی که برای شرکت در کنفرانس گفتوگو با مردم سوریه راهی لندن شده بود از آمریکاییها خواست که تضمینهای لازم را به بانکهای اروپایی برای همکاری با بانکهای ایرانی بدهند. بعیدی نژاد: سوئیفت، تحریم اولیه آمریکاست و لغو نمیشود با وجود آنکه یکی از مانورهای تبلیغاتی دولت بلافاصله پس از اجرای برجام اتصال بانکهای ایرانی به سوئیفت (جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی) بود، حمید بعیدی نژاد مدیرکل سیاسی وزارت خارجه در اظهارنظری قابل تامل گفت: تحریم سوئیفت از تحریمهای اولیه آمریکاست و قرار نیست طبق برجام لغو شود. از سوی دیگر چون نرم افزار سوئیفت آمریکایی است بانکهای ما برای اتصال به آن باید از طریق شرکتهای واسطهای اقدام کنند. همچنین امکان استفاده از سوئیفت برای همه بانکهای کشور فراهم نیست و تنها بخشی از بانکها به وسیله یک واسطه، بین شش ماه تا یک سال بعد از اجرای برجام امکان دسترسی به سوئیفت را خواهند داشت.
نوشتن دیدگاه