مستند فرمانده روح الله تلاش کرده است با تبیین اندیشه های دفاعی بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی ایران ، بخشی از حماسه آفرینی رزمندگان هشت سال دفاع مقدس را به تصویر بکشد.
بررسی شرایط سیاسی و دفاعی جمهوری اسلامی در آغاز جنگ تحمیلی ،چراغ سبز و کمک نظامی و اقتصادی نظام سلطه به دیکتاتور رژیم بعث صدام ، بی توجهی نظام بین الملل به جنایات همه جانبه صدام، تلاش ایران برای اثبات حقانیت انقلاب اسلامی ، همراهی تجهیزاتی و اطلاعاتی کشورهای غربی برای رساندن سلاح های نامتعارف به صدام ، شهادت طلبی مردم ایران اسلامی و حوادث سیاسی و دفاعی منجر به پذیرش قطعنامه 598 از جمله محورهای این مستند است .
مصاحبه با فرماندهان ارتش و سپاه ، استفاده از تصاویرمنتشر نشده و بازخوانی آرشیو صوتی و تصویری شبکه های تبلیغاتی نظام سلطه در دوران دفاع مقدس از جمله بخش های مستند فرمانده روح الله است .
این مستند در هشت قسمت تهیه شده و مدت هر قسمت از آن نیز حدود 15 دقیقه است .
بازخوانی قسمت چهارم مستند فرمانده روح الله :
تغییر میدان نبرد پس از سلسله عملیات های والفجر در دستور کار رزمندگان قرار گرفته است منطقه آبی هور زمینه های عملیات خیبر را فراهم می کند .
ناصر حسینی معاون هماهنگ کننده هیئت معارف جنگ: از پایان عملیات بیت المقدس تا شروع عملیات رمضان حدود 30 روز زمان بود در این 30 روز عراقی ها پدافند خیلی سختی را در آن سوی مرزها در سال اروندرود در داخل خاک عراق ایجاد کردند. این پدافند به قدری سخت بود که 5 مرحله عملیات رمضان به نتیجه نرسید لذا این تصور را برای فرماندهان عالی جنگ به وجود آورد که این منطقه ، منطقه بن بستی است برای بازگشایی این بن بست جنگ و عبور از این بنبست ، برادران ما در سپاه پاسداران عملیات در هور را طراحی کردند .
سید یحیی رحیم صفوی فرمانده نیروی زمینی و قائم مقام سپاه در دوران جنگ: حضرت امام دومین بایدشان را در جنگ فرمودند امام سه باید فرمودند؛ باید دوم همین امام فرمودند جزایر مجنون باید حفظ شود .
اوج نبرد خیبر در طلائیه به ثبت می رسد امام در پیامی به رزمندگان آنها را به پایداری عاشورایی فرا می خوانند صدام که از دست دادن مجنون برایش غیرقابل تصور است به سلاح شیمیایی متوسل میشود.
امام خمینی: شما می بینید در حالی که صدام آن کار را کرد آن جرم را مرتکب شد ما را محکوم کردند به جای اینکه اینها بیشتر با هم و بگویند با هم، کسی که روی مسلمین روی ملت عرب ، غیرعرب ، فارس و روی همه چیزهای شیمیایی می ریزد ، بمب های شیمیایی می ریزد این مسئله دنیاست ، لکن مجامع دنیا یک کلمه ای می گویند بازم می گن باز معلوم نیست که مال اونجا باشد معلوم نیست اینها اون باشد و ما را در مقابلش محکوم می کنند.
در عین حالی که این سازمان بین المللی این مسئله را تعقیب می کند دنبالش بی فاصله ایران را برای نقض حقوق محکوم می کند این توطئه است برای پوشاندن او، یا بعدها نمی گویند یا اگر بگویند با این توطئه می خواهند روپوشی ازش بکنند .
دونالد رامسفلد فرستاده ویژه ریگان امروز 29 آذر 1362 به بغداد می رود و با صدام دیدار می کند.سفر رامسفلد در حقیقت سفر بالاترین مقام رسمی امریکا به عراق بعداز آغاز جنگ است . او بعدها در کتاب دانسته ها و نادانسته ها به دیدار 90 دقیقه ای اش با صدام اشاره می کند و می نویسد: یکی از دلایل ما برای ارتباط با صدام این بود که حداقل در سال 1983 شمار سرانی که برای ما پراهمیت جلوه می کردند بسیار کم بودند، حداقل سران دیگری در منطقه نبودند که به اندازه صدام برای امریکا اشتهاآور باشند. من از طرف رئیس جمهور ریگان به بغداد رفتم تا مذاکرات محرمانه ای را در رابطه با معاملات نفتی میان دو کشور و در عین حال کمک نظامی به عراق با صدام داشته باشیم .
رادیو بی بی سی BBC ، 22/10 / 61 : اخیراً از قول مقامات وزارت خارجه امریکا مطالبی نقل شده است حاکی از آنکه دولت پرزیدنت ریگان قطعاً قصد دارد مانع از آن مانع از شکست عراق در مقابل ایران شود علاوه بر آن گفته می شود که احتمالاً امریکا برای جلوگیری از ورود سلاح های امریکایی به ایران قاطعانه تر اقدام خواهد کرد .
رادیو امریکا ـ سال 1362
روزنامه نیویورک تایمز در گزارش ویژه ای به نقل از مقامات دولت امریکا می نویسد: دولت ریگان به این نتیجه رسیده است که شکست عراق از ایران زیان عمده ای را متوجه منافع امریکا خواهد کرد.
صدام امروز در جمع خبرنگاران فرانسوی که برای بازدید به عراق آمده اند از نقش پاریس در کمک به بغداد و آنچه صدام دیدگاه واقع بینانه الیزه خواند از این کشور قدردانی کرد صدام در این دیدار مدعی شد ایران حاکمیت ملی عراق را مخدوش کرده است.
صدای امریکا ـ 62،7،8: از زمان آغاز جنگ عراق با ایران دولت عراق 40 درصد سلاح های صادراتی فرانسه را خریده است روزنامه فرانسوی لوموند محاسبه می کند که فرانسه در طول جنگ 5 میلیارد و 600 میلیون دلار اسلحه به عراق فروخته و قراردادهای غیرنظامی چندی نیز به ارزش 4 میلیون و 700 میلیون دلار با عراق بسته است .
امام خمینی 18 بهمن 62 : عراق به واسطه تحریکاتی که از طرف امریکا شد برش، این عمل جنایتکار را انجام داد و بعد هم که ایران برخاست از جا و جوان های ما به قدرت ایمان او را از مملکت خود بیرون کردند مگر یک مقدار کمی که الآن در دست آنها هست الآن هم قدرتها جمع شدند که آن را نگه دارند این غیرانسانی که با ملت و علمای ملت خودش و یا ملت ما این جنایات را کرده می خواهند حفظشون کنند .
یک جوان نوزده ساله شوشتری که سال گذشته در عملیات والفجر مقدماتی پای خود را از دست داده است امروز اول اردیبهشت 63 در نامه ای به امام ،عاشقانه از رهبر خود کمک می خواهد تا اجازه اعزام دوباره او را به جبهه ها بدهند.
در این نامه سعید سراسر شور است و عشق. او به امام می نویسد: تنها ناراحتی من این است که می بینم هر روز یکی از دوستانم شهید می شود و با این همه دوست از دست دادن می ترسم نکند من در شهر یا در بستر بمیرم.
هر چه خواهش کردم که با برادران به خط مقدم و عملیات بروم برادران اجازه ندادند . امیدوارم که جواب مصلحت را بفرمایید .ضمنا اماما اگر خط مقدم به صورت پدافندی باشد و کاری از من ساخته باشد می توانم شرکت کنم عاشقی که تا خون در رگ دارد شما را فراموش نمی کند و همیشه قلبش برای شما می تپد .
امام ده روز بعد به نامه سعید پور سراج پاسخ می دهند: فرزند عزیزم من از خداوند منان مسئلت می کنم که شما را با شهدای اسلام محشور نماید و شما که سلامت خودتان را در راه اسلام دادهاید از زمره شهیدان هستید و حق خودتان را به اسلام عزیز ادا نمودید و از اینکه به جبهه نمی شود بروید ناراحت نباشید. امید است خداوند شما را حفظ نماید .
سعید پور سراج، رزمنده جانباز نویسنده نامه به امام: چند بار به خط حضرت امام بوسه زدم و اشک شوق از چشمام جاری شد که من کجا و خط امام و جواب دادن حضرت امام.
شکل گیری دومین دوره مجلس شورای اسلامی و چندی بعد رأی اعتماد مجلس فضای کشور رادر کوران جنگ به شدت سیاسی کرده است .
رهبر انقلاب که هوشیارانه فعل و انفعالات سیاسی کشور را زیر نظر دارد نیروهای مسلح را از هر گونه گروه بندی سیاسی بر حذر می دارند و بر پرهیز نظامیان از حضور دستههای سیاسی تاکید می کنند. سخنان امروز امام شایعه کسالت ایشان را نیز حنثی می کند.
امام خمینی 18 مرداد 63 : ما که می خواهیم سپاه و ارتش جندالله و دسته بندی نداشته باشند و جهات سیاسی را کنار بگذارند برای اینکه اگر جهات سیاسی و مناقشات سیاسی در سپاه و ارتش رفت باید فاتحه این ارتش و سپاه را ما بخوانیم این جهت را آقایان باید متوجه باشند .
شعار راهبردی جنگ جنگ تا پیروزی در میان لیبرالها با شک و تردید در جامعه مطرح می شود. امام امروز به تبیین قرآنی این شعار می پردازند و پایه های مقاومت در برابر دشمن را تقویت می کنند.
امام خمینی 30 آبان 63 : اینهایی که گمان می کنند که اسلام نگفته است جنگ جنگ تا پیروزی اگر مقصودشان این است که در قرآن این عبارت نیست درست می گویند و اگر مقصودشان این است بالاتر از این ، با زبان خدا نیست اشتباه می کنند، قرآن می فرمایند: «قاتلوهم حتی لاتکون فتنه»، همه بشر را به مقاتله برای رفع فتنه دعوت می کند یعنی جنگ جنگ تا رفع فتنه در عالم .
قطع صدور نفت عراق از اسکله های البکر و الامیه، صدام را تحت فشار قرار داده است. امریکا به یاری صدام می شتابد و برای احداث خط لوله نفت از عراق به بندر اردنی عقبه اعتبار یک میلیارد دلاری اختصاص می دهد. عربستان و کویت هم تعهد می کنند روزانه نیم میلیون بشکه نفت به نفع صدام بفروشند، در آذر 1363 روابط واشنگتن و بغداد گسترش کامل می یابد.
عملیات بدر که در واقع عملیات تکامل یافته خیبر است امروز 19 اسفند 63 در منطقه هور و با هدف قطع جاده العماره - بصره آغاز می شود، در این عملیات رزمندگان اسلام توانستند 800 کیلومتر از اراضی هور را از دست متجاوزان بعثی آزادکنند. در این عملیات اگرچه ابتکار عمل در دست ایرانیان است اما کمک اطلاعاتی امریکا و استفاده خلبانان بعثی از سلاح های شیمیایی که با بالگردهای ساخت شوروی، فرانسه و آلمان، بمبهای گاز را بر سر رزمندگان ریختند موجب شد عملیات بدر به نتیجه های از قبل تعیین شده نرسد.
ادامه دارد
مستند فرمانده,مستند فرمانده روح الله,فرمانده روح الله,دفاع مقدس,جنگ تحمیلی,ناگفته های جنگ,امام خمینی,رژیم بعث,صدام,فرماندهان,رزمندگان,خاطره
مستند فرمانده روح الله تلاش کرده است با تبیین اندیشه های دفاعی بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی ایران ، بخشی از حماسه آفرینی رزمندگان هشت سال دفاع مقدس را به تصویر بکشد. بررسی شرایط سیاسی و دفاعی جمهوری اسلامی در آغاز جنگ تحمیلی ،چراغ سبز و کمک نظامی و اقتصادی نظام سلطه به دیکتاتور رژیم بعث صدام ، بی توجهی نظام بین الملل به جنایات همه جانبه صدام، تلاش ایران برای اثبات حقانیت انقلاب اسلامی ، همراهی تجهیزاتی و اطلاعاتی کشورهای غربی برای رساندن سلاح های نامتعارف به صدام ، شهادت طلبی مردم ایران اسلامی و حوادث سیاسی و دفاعی منجر به پذیرش قطعنامه 598 از جمله محورهای این مستند است . مصاحبه با فرماندهان ارتش و سپاه ، استفاده از تصاویرمنتشر نشده و بازخوانی آرشیو صوتی و تصویری شبکه های تبلیغاتی نظام سلطه در دوران دفاع مقدس از جمله بخش های مستند فرمانده روح الله است . این مستند در هشت قسمت تهیه شده و مدت هر قسمت از آن نیز حدود 15 دقیقه است .
بازخوانی قسمت چهارم مستند فرمانده روح الله :
تغییر میدان نبرد پس از سلسله عملیات های والفجر در دستور کار رزمندگان قرار گرفته است منطقه آبی هور زمینه های عملیات خیبر را فراهم می کند . ناصر حسینی معاون هماهنگ کننده هیئت معارف جنگ: از پایان عملیات بیت المقدس تا شروع عملیات رمضان حدود 30 روز زمان بود در این 30 روز عراقی ها پدافند خیلی سختی را در آن سوی مرزها در سال اروندرود در داخل خاک عراق ایجاد کردند. این پدافند به قدری سخت بود که 5 مرحله عملیات رمضان به نتیجه نرسید لذا این تصور را برای فرماندهان عالی جنگ به وجود آورد که این منطقه ، منطقه بن بستی است برای بازگشایی این بن بست جنگ و عبور از این بنبست ، برادران ما در سپاه پاسداران عملیات در هور را طراحی کردند . سید یحیی رحیم صفوی فرمانده نیروی زمینی و قائم مقام سپاه در دوران جنگ: حضرت امام دومین بایدشان را در جنگ فرمودند امام سه باید فرمودند؛ باید دوم همین امام فرمودند جزایر مجنون باید حفظ شود . اوج نبرد خیبر در طلائیه به ثبت می رسد امام در پیامی به رزمندگان آنها را به پایداری عاشورایی فرا می خوانند صدام که از دست دادن مجنون برایش غیرقابل تصور است به سلاح شیمیایی متوسل میشود. امام خمینی: شما می بینید در حالی که صدام آن کار را کرد آن جرم را مرتکب شد ما را محکوم کردند به جای اینکه اینها بیشتر با هم و بگویند با هم، کسی که روی مسلمین روی ملت عرب ، غیرعرب ، فارس و روی همه چیزهای شیمیایی می ریزد ، بمب های شیمیایی می ریزد این مسئله دنیاست ، لکن مجامع دنیا یک کلمه ای می گویند بازم می گن باز معلوم نیست که مال اونجا باشد معلوم نیست اینها اون باشد و ما را در مقابلش محکوم می کنند. در عین حالی که این سازمان بین المللی این مسئله را تعقیب می کند دنبالش بی فاصله ایران را برای نقض حقوق محکوم می کند این توطئه است برای پوشاندن او، یا بعدها نمی گویند یا اگر بگویند با این توطئه می خواهند روپوشی ازش بکنند . دونالد رامسفلد فرستاده ویژه ریگان امروز 29 آذر 1362 به بغداد می رود و با صدام دیدار می کند.سفر رامسفلد در حقیقت سفر بالاترین مقام رسمی امریکا به عراق بعداز آغاز جنگ است . او بعدها در کتاب دانسته ها و نادانسته ها به دیدار 90 دقیقه ای اش با صدام اشاره می کند و می نویسد: یکی از دلایل ما برای ارتباط با صدام این بود که حداقل در سال 1983 شمار سرانی که برای ما پراهمیت جلوه می کردند بسیار کم بودند، حداقل سران دیگری در منطقه نبودند که به اندازه صدام برای امریکا اشتهاآور باشند. من از طرف رئیس جمهور ریگان به بغداد رفتم تا مذاکرات محرمانه ای را در رابطه با معاملات نفتی میان دو کشور و در عین حال کمک نظامی به عراق با صدام داشته باشیم . رادیو بی بی سی BBC ، 22/10 / 61 : اخیراً از قول مقامات وزارت خارجه امریکا مطالبی نقل شده است حاکی از آنکه دولت پرزیدنت ریگان قطعاً قصد دارد مانع از آن مانع از شکست عراق در مقابل ایران شود علاوه بر آن گفته می شود که احتمالاً امریکا برای جلوگیری از ورود سلاح های امریکایی به ایران قاطعانه تر اقدام خواهد کرد . رادیو امریکا ـ سال 1362 روزنامه نیویورک تایمز در گزارش ویژه ای به نقل از مقامات دولت امریکا می نویسد: دولت ریگان به این نتیجه رسیده است که شکست عراق از ایران زیان عمده ای را متوجه منافع امریکا خواهد کرد. صدام امروز در جمع خبرنگاران فرانسوی که برای بازدید به عراق آمده اند از نقش پاریس در کمک به بغداد و آنچه صدام دیدگاه واقع بینانه الیزه خواند از این کشور قدردانی کرد صدام در این دیدار مدعی شد ایران حاکمیت ملی عراق را مخدوش کرده است. صدای امریکا ـ 62،7،8: از زمان آغاز جنگ عراق با ایران دولت عراق 40 درصد سلاح های صادراتی فرانسه را خریده است روزنامه فرانسوی لوموند محاسبه می کند که فرانسه در طول جنگ 5 میلیارد و 600 میلیون دلار اسلحه به عراق فروخته و قراردادهای غیرنظامی چندی نیز به ارزش 4 میلیون و 700 میلیون دلار با عراق بسته است . امام خمینی 18 بهمن 62 : عراق به واسطه تحریکاتی که از طرف امریکا شد برش، این عمل جنایتکار را انجام داد و بعد هم که ایران برخاست از جا و جوان های ما به قدرت ایمان او را از مملکت خود بیرون کردند مگر یک مقدار کمی که الآن در دست آنها هست الآن هم قدرتها جمع شدند که آن را نگه دارند این غیرانسانی که با ملت و علمای ملت خودش و یا ملت ما این جنایات را کرده می خواهند حفظشون کنند . یک جوان نوزده ساله شوشتری که سال گذشته در عملیات والفجر مقدماتی پای خود را از دست داده است امروز اول اردیبهشت 63 در نامه ای به امام ،عاشقانه از رهبر خود کمک می خواهد تا اجازه اعزام دوباره او را به جبهه ها بدهند. در این نامه سعید سراسر شور است و عشق. او به امام می نویسد: تنها ناراحتی من این است که می بینم هر روز یکی از دوستانم شهید می شود و با این همه دوست از دست دادن می ترسم نکند من در شهر یا در بستر بمیرم. هر چه خواهش کردم که با برادران به خط مقدم و عملیات بروم برادران اجازه ندادند . امیدوارم که جواب مصلحت را بفرمایید .ضمنا اماما اگر خط مقدم به صورت پدافندی باشد و کاری از من ساخته باشد می توانم شرکت کنم عاشقی که تا خون در رگ دارد شما را فراموش نمی کند و همیشه قلبش برای شما می تپد . امام ده روز بعد به نامه سعید پور سراج پاسخ می دهند: فرزند عزیزم من از خداوند منان مسئلت می کنم که شما را با شهدای اسلام محشور نماید و شما که سلامت خودتان را در راه اسلام دادهاید از زمره شهیدان هستید و حق خودتان را به اسلام عزیز ادا نمودید و از اینکه به جبهه نمی شود بروید ناراحت نباشید. امید است خداوند شما را حفظ نماید . سعید پور سراج، رزمنده جانباز نویسنده نامه به امام: چند بار به خط حضرت امام بوسه زدم و اشک شوق از چشمام جاری شد که من کجا و خط امام و جواب دادن حضرت امام. شکل گیری دومین دوره مجلس شورای اسلامی و چندی بعد رأی اعتماد مجلس فضای کشور رادر کوران جنگ به شدت سیاسی کرده است . رهبر انقلاب که هوشیارانه فعل و انفعالات سیاسی کشور را زیر نظر دارد نیروهای مسلح را از هر گونه گروه بندی سیاسی بر حذر می دارند و بر پرهیز نظامیان از حضور دستههای سیاسی تاکید می کنند. سخنان امروز امام شایعه کسالت ایشان را نیز حنثی می کند. امام خمینی 18 مرداد 63 : ما که می خواهیم سپاه و ارتش جندالله و دسته بندی نداشته باشند و جهات سیاسی را کنار بگذارند برای اینکه اگر جهات سیاسی و مناقشات سیاسی در سپاه و ارتش رفت باید فاتحه این ارتش و سپاه را ما بخوانیم این جهت را آقایان باید متوجه باشند . شعار راهبردی جنگ جنگ تا پیروزی در میان لیبرالها با شک و تردید در جامعه مطرح می شود. امام امروز به تبیین قرآنی این شعار می پردازند و پایه های مقاومت در برابر دشمن را تقویت می کنند. امام خمینی 30 آبان 63 : اینهایی که گمان می کنند که اسلام نگفته است جنگ جنگ تا پیروزی اگر مقصودشان این است که در قرآن این عبارت نیست درست می گویند و اگر مقصودشان این است بالاتر از این ، با زبان خدا نیست اشتباه می کنند، قرآن می فرمایند: «قاتلوهم حتی لاتکون فتنه»، همه بشر را به مقاتله برای رفع فتنه دعوت می کند یعنی جنگ جنگ تا رفع فتنه در عالم . قطع صدور نفت عراق از اسکله های البکر و الامیه، صدام را تحت فشار قرار داده است. امریکا به یاری صدام می شتابد و برای احداث خط لوله نفت از عراق به بندر اردنی عقبه اعتبار یک میلیارد دلاری اختصاص می دهد. عربستان و کویت هم تعهد می کنند روزانه نیم میلیون بشکه نفت به نفع صدام بفروشند، در آذر 1363 روابط واشنگتن و بغداد گسترش کامل می یابد. عملیات بدر که در واقع عملیات تکامل یافته خیبر است امروز 19 اسفند 63 در منطقه هور و با هدف قطع جاده العماره - بصره آغاز می شود، در این عملیات رزمندگان اسلام توانستند 800 کیلومتر از اراضی هور را از دست متجاوزان بعثی آزادکنند. در این عملیات اگرچه ابتکار عمل در دست ایرانیان است اما کمک اطلاعاتی امریکا و استفاده خلبانان بعثی از سلاح های شیمیایی که با بالگردهای ساخت شوروی، فرانسه و آلمان، بمبهای گاز را بر سر رزمندگان ریختند موجب شد عملیات بدر به نتیجه های از قبل تعیین شده نرسد. ادامه دارد
نوشتن دیدگاه